Ugrás a fő tartalomra

A harmadik

villanyász úgy jött a helyszíni megbeszélésre, hogy hozta az alaprajzot magával több példányban kinyomtatva. Megálltunk a ház sarkánál, mi mondtuk, hogy oda szeretnénk egy kapcsolót, ő ezt berajzolta az alaprajzra, majd elindultunk befelé a házba, hogy itt lenne a lámpa, berajzolta azt is, az ajtónál meg ugyanahhoz a lámpához a másik kapcsoló, azt is berajzolta. És így végigjártuk a házat, ő végig rajzolta, hogy mit szeretnénk és hová. Amikor egy alaprajz megtelt vonalakkal, elővett egy másikat, arra rajzolta a konnektorokat. Az alternatív kapcsolásainkat elsőre megértette, annyira, hogy elmondta, létezik olyan, hogy párhuzamos alternatív villanykapcsoló, ami épp arra való, amit mi szeretnénk, hogy két, egy helyiségben, párhuzamosan egymás mellett lévő alternatív kapcsolást egy kapcsolóról lehessen működtetni.
(Ez a gyakorlatban úgy néz ki, mint egy átlagos csillárkapcsoló. Egy négyzet alakú villanykapcsoló, benne két, felváltva és együtt is billenthető téglalap. De senkit ne tévesszen meg a látszat, a csillárkapcsoló nem párhuzamos alternatív kapcsoló, bármennyire is próbálnak meggyőzni a barkácsáruház elektromos osztályán :-) Én három eladót fogyasztottam el, végül osztályvezetői szintig jutottam, akinek már csak beosztásából adódóan is muszáj volt megértenie, mit beszélek, ezért az ámulva bámuló kollégái szeme láttára visszamondta, amit én magyaráztam, hogy jól értette-e, majd le is rajzolta, majd megmutatta a csillárkapcsolókat, hogy ez kell nekem.)

Tőle kaptuk a legkorrektebb, legrészletesebb árajánlatot. Biztosan az is szerepet játszik benne, hogy ő megértette, mi lenne a feladat.

Amikor megérkeztek, majd' egy órán át csak pakoltak ki a kocsiból. Létrákat, gépeket, szerszámokat, és rengeteg, rengeteg vezetéket. Aztán felberregtek a vésők, kezdődött a tényleges munka.
Szeretem, ahogy a villanyászok dolgoznak. Nem kapkodnak, de nem is lazsálnak, szép, egyenletes tempóban haladnak - legalábbis nálunk még csak ilyen villanyász dolgozott -, nyugodtan, higgadtan. És le a kalappal a villanyászaink előtt, hogy végig higgadtak tudtak maradni, mert a házunk annyi meglepetést tartogatott számukra, hogy a két naposra tervezett munkát végül 4 nap alatt tudták befejezni.

Arról, hogy mit művelnek a kivitelezők, sokat írtam már a blogon, de úgy érzem, eljött az ideje az önkritika ritka pillanatainak is. Mert azért velünk, megrendelőkkel sem egyszerű. Szerintem többek között azért is olyan drágák az árajánlatok, mert a kivitelezők tudják, tapasztalják, hogy soha nem annyi lesz a munka, mint amennyiről az elején szó volt. "Csináljátok még ezt is meg, ha már úgyis itt vagytok, ez úgyis csak egy kis meló, semmiség az egész..." Persze, hogy mi is belecsúsztunk ebbe. Felrakattam a villanyászokkal pluszban az összes lámpát és szerelvényt, egy konnektort egy méterrel odébb rakattam, és egy poén miatt kaptam egy konnektort pluszba a villanyóraszekrénybe. Épp ezért, amikor az elszámolásra került a sor, mi felfelé kerekítettünk. A jó kapcsolat alapja a pontos elszámolás.

Azóta erre a látványra jövünk haza. Van még mit szépíteni rajta, de már legalább nincs sötét.

Azért a mécsesekhez továbbra is ragaszkodunk.



Vezeték a lépcső fölötti csillárnak. Egyelőre csak feldobva a födémre.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba). De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen. Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam: A  post it et persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről. Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Na de

egy  ilyen csapból  mibe fog folyni a víz? Egy ilyen zöld-arany csodához nem lehet odarakni egy sima fehér porcelánt. Én legalábbis nem vetemednék ilyesmire. Van nálunk egy varázsige. "Csak nyitott elmével és befogadó lélekkel  állj hozzá." Ha egy újabb lakberendezési ötletemet szeretném bemutatni a Páromnak, mindig így kezdem. Hidd el, tetszeni fog, csak elég nyitott elmével és befogadó lélekkel kell hozzáállni. Az esetek 90%-ban működik. (A fennmaradó 8 - 9%-ra érvként ott van az, ami a korábbiakban már bizonyított, az "emlékszel, először azt is hogy lerondáztad, aztán kiderült, hogy tök jó". És van 1 - 2%, amikor semmi nem segít. Ilyenkor gyakorlom az elengedést, hagyom az egészet, és nem búsulok, mert tudom, hogy úgyis kitalálok valami mást.) A mosdó keresésének is így kezdtem neki, nyitott elmével és befogadó lélekkel. Minden megoldás érdekelt. A fehér porcelánon kívül. Na és az üvegmosdón. Az már megvolt, pipa, azért ugyanabba a folyóba csak nem lépné

Na, mi van a plafonon?

Tégla! Erről nem volt szó, ezt nekünk senki nem mondta, pedig ez tégla. Tégla betonban. Hívtuk is az építészt, de hirtelen, hogy helyzet van. Biztatott, hogy folytassuk a feltárást, előbb-utóbb csak találunk mást is a téglán és a betonon kívül. Ha a vakolatot verjük le, széltében terjeszkedünk, és sikerül elég nagy területen leverni, akkor találhatunk egy gerendát. Ha nagy területen nem látunk gerendára utaló jeleket, akkor próbáljunk a dolog mélyére  ásni  vésni, a téglás betonban egy vashálót kellene fellelni. Ez bizony tégla És megvaaaan! Akárhogy is nézem, itt egy gerenda! Újabb telefon az építésznek, eldicsekedtünk a gerendánkkal, ő is velünk örült egy kicsit, aztán szólt, hogy keresni kéne egy másik gerendát is, és lemérni, milyen távol vannak egymástól. És ha már úgyis méricskélünk, mérjük meg azt is, milyen szélesek a gerendák. Rajtunk ne múljon. Feltártunk 2 darab, 15 cm széles vasbeton gerendát egymástól 75 centiméterre. Az a kunkori a képe