Akik nem a menzás élményeim miatt olvassák a blogomat, azoktól még egy kis kitartást kérek, ez lesz az utolsó előtti bejegyzés ebben a témában a szezonban :)
Köszönöm Bergamottnak és Kiddynek, hogy elárulták, mi is az a bombi szelet. Íme:
Elolvastam - el szoktam -a csomagoláson az összetevőket. Íme:
Kakaós bevonómasszába mártott, vegyes gyümölcsös lekvárral töltött aprósütemény
Kakaós bevonat 28% (növényi zsír, cukor, sovány kakaópor 17%, étkezési savópor, emulgeálószerek: E442, E476, aroma: vanilin), búzaliszt, invert cukorszirup, vegyes gyümölcslekvár 27 % (cukor, gyümölcspüré: alma 43%, eper 4%, málna 4%, bodza), étkezési sav: citromsav, zselésítő anyag: pektin, színezék: E163, rozsliszt, glükóz szirup, térfogatnövelőszer: ammónium-hidrogén-karbonát, színezék E150a, növényi olaj, cukrozott narancshéj, mézeskalács fűszerek, búzarost, margarin, tartósítószer E202, aroma: méz. A termék nyomokban tojást, szóját, mogyorót és diót tartalmazhat.
Ez még az ebédhez járt, de van képem az uzsonnáról is. A margarinos kenyeres, löncshúsos borzalom. Nem tudom, a löncshúsnak így kell-e kinéznie, de büdös volt. Még ha a két darab paradicsomot összeadom, akkor sem tesz ki egyetlen tisztességes szeletet. Margarin persze megint csak a kenyér felére jutott, de nem is ez a legnagyobb baj.
A szalvétába egy perec volt csomagolva. Nem tudom a készítő sós perecnek szánta-e vagy sem, de megnyaltam, és egyértelműen édes volt. Megkóstolni nem tudtam, ugyanis olyan száraz volt, hogy nem lehetett beleharapni. Egy ideig kopogtattam vele a konyhapulton, aztán abbahagytam.
Köszönöm Bergamottnak és Kiddynek, hogy elárulták, mi is az a bombi szelet. Íme:
Elolvastam - el szoktam -a csomagoláson az összetevőket. Íme:
Kakaós bevonómasszába mártott, vegyes gyümölcsös lekvárral töltött aprósütemény
Kakaós bevonat 28% (növényi zsír, cukor, sovány kakaópor 17%, étkezési savópor, emulgeálószerek: E442, E476, aroma: vanilin), búzaliszt, invert cukorszirup, vegyes gyümölcslekvár 27 % (cukor, gyümölcspüré: alma 43%, eper 4%, málna 4%, bodza), étkezési sav: citromsav, zselésítő anyag: pektin, színezék: E163, rozsliszt, glükóz szirup, térfogatnövelőszer: ammónium-hidrogén-karbonát, színezék E150a, növényi olaj, cukrozott narancshéj, mézeskalács fűszerek, búzarost, margarin, tartósítószer E202, aroma: méz. A termék nyomokban tojást, szóját, mogyorót és diót tartalmazhat.
Ez még az ebédhez járt, de van képem az uzsonnáról is. A margarinos kenyeres, löncshúsos borzalom. Nem tudom, a löncshúsnak így kell-e kinéznie, de büdös volt. Még ha a két darab paradicsomot összeadom, akkor sem tesz ki egyetlen tisztességes szeletet. Margarin persze megint csak a kenyér felére jutott, de nem is ez a legnagyobb baj.
Hanem, hogy a kenyér annyira száraz volt, hogy látható volt, ahogy a héja alatti rész jó vastagon más színű. Mint amikor zsemlemorzsának szárítjuk a kenyeret, és kivilágosodik, ahogy elkezd száradni. Ha kitéptem a szelet közepéből a puha részt, ez maradt:
Iskolai uzsonna. Kivi. Még mindig nem tudom (már télen sem tudtam), hogy gondolta, aki kitalálta (gondolta-e egyáltalán bárhogy is), hogy jutnak a gyerekek a kivi ehető részéhez? Hogy fogják meghámozni?
És most komolyan, pont kivi? Júniusban? Miért nem cseresznye, meggy, eper?
A rádióból folyik, ömlik, hogy most már aztán törvényileg szabályozottan emelkedni fog a gyermekétkeztetés színvonala, és szezonális zöldségeket, gyümölcsöket építenek be menzák kínálatába. A kivi ezt képviseli? Aki megnézi az ovis étlapot, az láthatja, hogy azt bizony az év 52 hetének bármelyikén meg lehet főzni, nincs abban szezonális semmi.
Tegnap a hírekben hallottam, hogy az önkormányzatok kötelesek megoldani a gyerekek napközbeni felügyeletét a nyári szünetben, és persze az ellátásukról is gondoskodni, és ettől az évtől kezdve az étlapot úgy kell összeállítani, hogy az 40%-ban az adott település 40 km-es körzetében termelt alapanyagból készüljön. Na jó, a kivi pont a 60%-ba esik.
A szalvétába egy perec volt csomagolva. Nem tudom a készítő sós perecnek szánta-e vagy sem, de megnyaltam, és egyértelműen édes volt. Megkóstolni nem tudtam, ugyanis olyan száraz volt, hogy nem lehetett beleharapni. Egy ideig kopogtattam vele a konyhapulton, aztán abbahagytam.
Másik probléma ezzel a pereccel, hogy meglehetősen aprócska. Mindösszesen 10 cm. Ezzel - már ha ehető lenne- ki lakik jól??? Mert az én gyermekem biztos nem.
Ennyit a menzák kínálatáról. A zöldséges kínálatában szerepelt karalábé. Ilyen szép, nagy karalábét vettem 79 forintért. Olyan zsenge volt, hogy majdnem olyan vékonyan meg lehetett hámozni, mint az almát.
Feldaraboltam, szerintem 15 perc alatt fogyott el, délután visszamentünk még két karalábéért. Szezonális? Olcsó? Finom? Egészséges?
Aki erre azt mondja, hogy csak nem minden gyerek eszi meg a karalábét, attól azt kérdezem, hogy miért, az ehetetlenül száraz perecet minden gyerek megeszi?
Ui: A bombi szelet Szlovákiában készült.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése